Handskas med din migrän

Vad är migrän?

Migrän är en kronisk huvudvärk
som man inte riktigt vet orsaken till. Vissa säger att det är ådror som öppnas i hjärnan och andra säger att det beror på estrogen (kvinnliga hormoner) och insulin. 
Ni som har migrän vet att migrän är extrem huvudvärk, oftast flimrar det för ögonen och vissa kan känna sig illamående och/eller så domnar vissa kroppsdelar. 


Migraine Pictures, Images and Photos

Vad är det som utlöser migrän då?

Man kan dela upp "utlösningarna" i tre kategorier:

- Känslor: När känslorna växlar snabbt. Om man t.ex varit stressad i flera dagar, kanske pga plugg, och sedan plötsligt slappnar av så kan man få migrän just när man spänt av, oftast vid helgerna. Eller om man varit väldigt deprimerad länge och sedan plötsligt blir jätteglad eller uppspelt över något. 

-Mat: Söta saker utlöser migrän. T.ex choklad, lösgodis, bakelser, osv. När man äter söta saker i stora mängder. 

-Ansträngning: Latmaskar här har ni en ursäkt! Oftast så kan man få migrän om man sportar för mycket, för ofta och för länge. Eller andra utövar andra fysiska ansträngningar. 

(Och shit nu kopplades mitt internet bort! D: *vänta,vänta,vänta..* Jaha, nu sitter jag på trappan och skriver detta..)

Chocolate Pictures, Images and Photos


Vad kan jag göra för att undvika migrän?

Om du får migrän oftast så är det smart att föra en s.k migrändagbok. Skriv ner när du får dagbok och vad du har gjort innan. Nu när du vet vad som utlöser migrän kan du tänka ut om du ätit något speciellt, eller varit stressad, osv. Skriv ned det. Detta kan sedan hjälpa dig att kontrollera din migrän. Du kan t.ex försöka gå ut och promenera eller jogga när provet är slut och du slappnat av (men ansträng dig inte för mycket! haha). Något annat som hjälper är att äta något mättande, som nötter. Du kanske märker att aptiten ökar just innan du får migrän. Ät! Oftast så hjälper detta :)
Om du har problem med bortdomning kan det hjälpa att ta en kalldusch. Vissa säger att ett glas whisky gör susen..men ja, hitta sätt som hjälper dig och skriv ned i migrändagboken. 

jogging Pictures, Images and Photos

För yes man! DU kan kontrollera din migrän!

Hoppas detta hjälpte :)

Har du några frågor så är det bara att skriva till mig! Men remember! Jag är inte läkare! Bara en tjej som har handskats med migrän sedan tioårsåldern.

OCH! Lägg märke till att var och ens migrän kan utlösas av olika saker. T.ex så får jag inte migrän av att anstränga mig för mycket, men så är jag också en duktig soffpotatis..
Kommentarer
Postat av: Anonym

Den har premiär den 4 Juni! ;DÅh, hihi. Superfint namn du har måste jag ju bara få säga! ;)

2010-05-19 @ 22:51:43
Postat av: Matilde

Den har premiär den 4 Juni! ;DÅh, hihi. Superfint namn du har måste jag ju bara få säga! ;)

2010-05-19 @ 22:52:29
URL: http://matildees.blogg.se/
Postat av: LOVISA SAND

Haha äntligen inlägget jag väntat på :D Tror faktist det är det där när känslorna växlas snabbt. Typ när man haft en lugn kväll, sovit skönt och vaknar på morgonen och är pigg och mår bra, och sen drar till skolan och har matte direkt på morgonen och ska jobba med det i en timme, tror du det kan vara så?

SV: Nej då, om du stänger ögat och bara tar på ögonfransarna går det nog bra:D annars är det bara att ta bort med topps :)

Haha ja precis, inte ofta ens vikarie är en släkting till en liksom hahaha :D Okej trevligt :)

2010-05-19 @ 23:10:22
URL: http://lovisasand.blogg.se/
Postat av: Bloggarmaja

wow, bra inlägg, borde finnas fler vettiga i bloggvärden , känns som det blivigt få av det nu det senaste året :Psv: the last song blev det :) har du sett den?

2010-05-20 @ 01:31:06
URL: http://bloggarmaja.webblogg.se/
Postat av: TVILLINGARNA

bra inlägg =)vad äter du helst till frukost? =)

2010-05-20 @ 06:34:26
URL: http://lizzyochbecky.blogg.se/
Postat av: Sofie

sv: jadå allt är toppen =) sj?

2010-05-20 @ 09:41:01
URL: http://sofiefi.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Heter du? :)
Kom ihåg mig?

Din mejl? (publiceras ej)

Och så din bloggadress såklart!

Och så skriver du i rutan ^^

Trackback
RSS 2.0